תפילה אמיתית

החפץ בעילום שם

"אין התפילה משנה תמיד דברים. התפילה אמורה תמיד לשנות בני-אדם , ובני אדם משנים דברים".

עשרים שנה ציפו יצחק אבינו ורבקה אימנו לילד. הדבר נמנע מהם כי רצה הקב"ה שהם יתפללו. הקב"ה מתאווה לתפילתם של צדיקים והוא ציפה מיצחק אבינו שיתעלה עוד ועוד בתפילותיו.

 

יצחק אבינו הבין את כל זה , ולכן ככל שהוא התפלל ולא נענה , הוא הבין שהקב"ה עדיין מצפה לעוד התעלות ועוד התעלות ולכן התלהבותו בתפילה רק הלכה וגברה עם הזמן במקום לדעוך. פרשת 'תולדות' , פותחת בתיאור תפילתו של יצחק אבינו ותחנוניו לבנים : וַיֶּעְתֵּר יִצְחָק לַיְהוָה לְנֹכַח אִשְׁתּוֹ כִּי עֲקָרָה הִוא וַיּעָתֶר לוֹ יְהוָה וַתַּהַר רִבְקָה אִשְׁתּוֹ: (בראשית פרק כה, כא).

 

משחק המילים בין "וַיֶּעְתֵּר" לבין "וַיּעָתֶר" אינו מיקרי. חז"ל (סוכה , יד , ע"א) ראו בכך רמז לשורש המילה : "עתר" – קילשון מיוחד להיפוך התבואה. "אמר רבי אליעזר למה נמשלה תפלתן של צדיקים כעתר ? – לומר לך, מה עתר זה מהפך את התבואה בגורן ממקום למקום, אף תפלתן של צדיקים מהפכת דעתו של הקדוש ברוך הוא ממדת אכזריות למדת רחמנות." – זו כוחה הגדול של תפילת הצדיקים.

 

רבי נחום זאב זצ"ל , בנו של הסבא מקלם זצ"ל מבאר : יש אנשים שסומכים בדרך כלל על הסביבה שלהם. כשהם צריכים עזרה , יש להם למי לפנות. פלוני יעזור בפרנסה , אלמוני בסידור עבודה , השלישי בשידוכים , הרביעי בענייני בריאות. הם מסודרים היטב , יש להם קשרים בכל המקומות הנכונים. מדי פעם הם פונים גם לקב"ה ומתפללים.

 

אבל יש אנשים שאין להם למי לפנות. הם לא סומכים על אף אחד. הם לא שמים את מבטחם באיש. אלא יודעים הם שרק פניה אל ה' תוכל לעזור להם. וכשהם פונים אליו יתברך בתפילה מקירות ליבם , עמדתם ברורה , הם סומכים רק עליו ויודעים שאם לא שהוא יושיט להם את עזרתו, הם אבודים. הם לא מכירים דרך אחרת. תפילה של אנשים כאלו דומה לאותו קילשון שמהפך את התבואה ומשנה את הכול.

 

כאשר אנחנו כבר מתעוררים להתפלל עבור איזה דבר , אם עובר זמן קצר והתפילה אינה נענית אנחנו מתייאשים מהתפילות – קשה להמשיך להתפלל במשך תקופה ארוכה באותה רעננות והתלהבות כבתחילה.

 

יצחק אבינו התמיד בתפילתו באותה התלהבות והוא התעלה והתעלה עד שזכתה רבקה אימנו בפרי בטן.

 

איך מגיעים למדרגה כזו – שנצליח להחזיק בהתלהבות הראשונית ואף להוסיף עליה במקום שהתפילות יחלשו במשך הזמן ? דומה שהדבר תלוי בגישה שלנו לתפילה – אם מטרת התפילה היא רק להשיג את המבוקש , אכן אחרי זמן קצר אנחנו מתייאשים כשאנחנו רואים "שלא הולך לנו לשכנע את ה' ". אך ידוע מה שכתבו רבותינו הקדושים שהתפילה לא נועדה לחולל "שינוי בעמדתו" של הקב"ה אלה אדרבה , הקב"ה מוכן תמיד לתת , רק שאנו צריכים לעשות את עצמנו כלים ראויים באמצעות התפילה.

 

עיקר עניין התפילה הוא השינוי שהיא מחוללת בתוכנו כאשר באמצעותה אנו מפנימים היטב את המודעות שלנו לקב"ה ואת הידיעה והאמונה שהכול בידו. השגת המבוקש על ידינו – זהו רווח צדדי ביחס להשגות הנשגבות שאנו משיגים על ידה. וכשנבין את המטרה האמיתית של התפילה – זו היא עיקר התועלת.

 

וזאת מלמדים אותנו צדיקים , שכאשר אדם נצרך לאיזה דבר או כשהוא נתון רח"ל באיזה מצוקה , עליו לבקש מאת הקב"ה בהרגשה שבזו התפילה ומכאן ואילך , הוא משליך מעליו את הבעיה "ומגלגלה" לעברו של מלך מלכי המלכים , בבחינת: השלך על ה' יהבך – וכבר אין לו מה לדאוג יותר ! באופן שכזה , מקיים האדם את מצוות הביטחון בשלמותה והישועה בוא תבוא כי זו היא התפילה האמיתית.תפילה באופן הזה , תביא את האדם להצלחות בעולמו והצלחות אלו יהיו פירות תפילותיו , אך הקרן , דהיינו ההשגות הנשגבות שהוא השיג באמצעות תפילתו, קיימת לו לעולם הבא.

 

מוזמנים לשתף אחרים:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד מהספריה שלנו:
ice-creams-with-shells-beach
סיגל אהביאל
הקיץ בפתח ועימו 'רעש' רגשי ומחשבתי, שמחות ומפגשים מתוקים שאיתם מגיע גם, כן גם, פיזור יישוב הדעת…
carnival-mask-front-blurred-lights
סיגל אהביאל
לתחפושות בפורים מסר מאוד ברור – העולם הזה הוא תחפושת אחת גדולה! כי כשאנחנו מפנימים שכל העולם…
מחוסר שליטה לאור בהיר
סיגל אהביאל
 על דרך המליצה ניתן לומר שפורים הוא חג השחרור. הכיצד? כי בפורים מתבקש מאיתנו להמציא מתוכנו את…